Warsztaty kulinarne dla oddziałów przedszkolnych

Treść
„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów nieba,
Tęskno mi, Panie (…)
Cyprian Kamil Norwid „Moja piosenka II”
W dniu 27.04.2023 roku dzieci z oddziałów przedszkolnych brały udział w warsztatach kulinarnych przygotowanych przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Przysietnicy. Warsztaty odbyły się w budynku Remizy Strażackiej. Dzieci były bardzo podekscytowane. Pieczenie chleba poprzedziły zajęcia w szkole, na których obejrzały film edukacyjny jak powstaje mąka. Przedszkolaki zobaczyły, w jaki sposób można upiec chleb. Przekonały się, że nie ma potrzeby kupowania go ze sklepu, tylko można zrobić sobie w domu. Dzieci najpierw zapoznały się ze składnikami potrzebnymi do wyrobienia ciasta, a następnie pomagały przy jego wykonaniu. Po odmierzeniu i wymieszaniu składników ciasto przełożono do blaszek i włożono do pieca. Zapach chleba unosił się w całym budynku. Dzieci poznały też sprzęt, który kiedyś służył do przygotowania i wypieku chleba. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały również tradycyjny podpłomyk ze śmietaną i cukrem. Po zajęciach kulinarnych odbyła się degustacja, podpłomyki i kromki chleba zostały rozczęstowane wśród dzieci. Było pysznie Zapraszamy do obejrzenia galerii.
Udział w warsztatach wpisywał się jednocześnie w wykonanie jednego z zadań realizowanego w naszej szkole Międzynarodowego Projektu Edukacyjnego „Z kulturą mi do twarzy” – moduł II: „Tu jest moje miejsce” – warsztaty ludowe.
Agnieszka Gryboś